dobre praktyki higieniczne gmp/gh.


Stosowna praktyka higieniczna jest istotna

Dobre praktyki higieniczne obejmują mycie rąk przed jedzeniem, po skorzystaniu z toalety bądź dotknięciu zwierząt, powtarzalne sprzątanie dotykanych płaszczyzn, jak blaty stołów i poręczy, a dodatkowo dezynfekcję przedmiotów i powierzchni, które narażone są na kontakt z osobami chorymi czy zakażonymi. Dobra praktyka higieniczna wskakuje jeszcze noszenie maseczek ochronnych i trzymanie dystansu od innych. GHP i GMP czyli Dobra Praktyka Higieniczna i Dobra Praktyka Produkcyjna, to dwa istotne systemy mające na celu utrzymanie odpowiedniej kontroli higieny środowiska pracy i procesów technologicznych jakie przebiegają w firmie branży żywnościowej. Dobre praktyki higieniczne umożliwiają i utrzymują należyty poziom higieny w miejscu pracy, co jest konieczne w celu zapewnienia bezpieczeństwa żywności i towarów. GMP/GHP przynoszą, że procesy są ściśle nadzorowane i że towary są wytwarzane zgodnie z kodeksami prawa i zasadami bezpieczeństwa. dobre praktyki higieniczne GHP i GMP mają również na celu hamowanie i łagodzenie skutków zanieczyszczenia żywności i towarów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *